ŚWIĄTECZNY KARP Z ORZECHAMI
- karp 1-2 kg
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- sok z cytryny
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- pieprz
- mąka
- sól
- masło do smażenia.
Oczyszczonego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, skrapiamy sokiem cytrynowym i leciutko oprószamy pieprzem. Po 15 minutach porcje ryby obtaczamy w mące i natychmiast smażymy na maśle. Usmażonego karpia przekładamy na ogrzany półmisek i wsuwamy do ciepłego piekarnika. Na patelnię, na tłuszcz pozostały po smażeniu karpia, wlewamy kieliszek wina i drewnianą łyżką oddzielamy od dna smakowity osad powstały w czasie smażenia. Sos powinien zaledwie "mrugać" i to nie dłużej niż przez 3 minuty. Karpia posypujemy na półmisku dość suto niezbyt drobno posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy sosem, którego będzie mało, ale będzie aromatyczny i esencjonalny.
Jean Baptiste Simeon Chardin. Martwa natura z orzechami i rybą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz