ŚWIĄTECZNY KARP W JARZYNACH

  • dwie marchewki
  • trzy duże cebule
  • dwie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 6-8 ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • karp średniej wielkości
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól, vegeta
  • masło
Oczyszczonego i pokrajanego na dzwonka karpia nacieramy solą. Jarzyny obieramy, myjemy i drobno siekamy. Ziemniaki po obraniu kroimy w plastry, zalewamy wrzątkiem i osączamy na sicie. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem, układamy połowę jarzyn i ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem. Teraz układamy dzwonka karpia i oprószamy je vegetą. Całość przykrywamy pozostałymi ziemniakami i jarzynami. Danie pokrywamy suto wiórkami masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki i utartym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i rybę zapiekamy w gorącym piekarniku przez około 1 godzinę. Doskonałe danie na gorąco na Wigilię i nie tylko.

Tadeusz Ryszard Gąsiewicz. Ryba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz