ŚWIĄTECZNY KARP W JARZYNACH
- dwie marchewki
- trzy duże cebule
- dwie pietruszki
- 1/2 selera
- 6-8 ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- karp średniej wielkości
- 3 łyżki startego żółtego sera
- sól, vegeta
- masło
Oczyszczonego i pokrajanego na dzwonka karpia nacieramy solą. Jarzyny obieramy, myjemy i drobno siekamy. Ziemniaki po obraniu kroimy w plastry, zalewamy wrzątkiem i osączamy na sicie. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem, układamy połowę jarzyn i ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem. Teraz układamy dzwonka karpia i oprószamy je vegetą. Całość przykrywamy pozostałymi ziemniakami i jarzynami. Danie pokrywamy suto wiórkami masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki i utartym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i rybę zapiekamy w gorącym piekarniku przez około 1 godzinę. Doskonałe danie na gorąco na Wigilię i nie tylko.
Tadeusz Ryszard Gąsiewicz. Ryba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz