USZKA Z GRZYBAMI

W świątecznym barszczu jest miejsce na te pyszne maleńkie pierożki.
Na ciasto:
  • 4 łyżki mąki
  • zółtko
Na farsz:
  • 4-5 suszonych grzybów
  • nieduża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz
  • białko z jajka
Grzyby namoczyć kilka godzin w szklance wody, po czym ugotować, starając się dokładnie odparować płyn. Ostudzić, drobno posiekać lub zmielić w malakserze albo maszynce do mięsa. Rozgrzać masło, smażyć na nim, mieszając, posiekaną cebulę i rozdrobnione grzyby. Dodać tartą bułkę, doprawić pieprzem i solą. Ostudzić, po czym połączyć z białkiem i dokładnie wymieszać farsz. Z mąki, żółtka i odrobiny wody zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować je cienko. Pokroić na kwadraty o bokach około 5 cm, na każdym ułożyć farsz. Najpierw skleić brzegi ciasta, tworząc trójkąt, a potem oba końce, tak aby uzyskać kształt uszka. Gotować w 3 litrach osolonej wody mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.


Toni Grote. Grzyby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz