KAPUSTA WIGILIJNA Z FASOLKĄ
W niektórych domach na wigilijną wieczerzę podaje się taką właśnie kapustę. Która smaczniejsza? Z grzybami czy fasolką?
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka fasolki (najlepiej perłówki)
- 1 cebula
- masło
- 2-3 ziemniaki
- sól
- ew. kminek
Kiszoną kapustę odcisnąć z soku. Sok zachować, kapustę zalać wodą - niech się gotuje. Oddzielnie gotujemy fasolkę w niewielkiej ilości wody. Gdy fasolka jest miękka, rozgniatamy ją nieco widelcem i wlewamy do kapusty. kapustę doprawiamy cebulką przysmażoną na maśle. Po ugotowaniu do zagęszczenia dodajemy do kapusty ugotowane ziemniaki. Nie zapomnijmy o soli. Dobrze jest dodać do gotowania kapusty kilka ziarenek kminku, ale nie każdy to lubi. Jeśli trzeba, dodajemy jeszcze sok, który pozostał nam po odciśnięciu kapusty. Tak przyrządzona kapusta jest kwaskowata i orzeźwiająca.
Marlena Kaftanowicz. Kapusta i pomidorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz