KARP NIE TYLKO WIGILIJNY

  • karp wagi 1-1,5 kg
  • ok. 20 dag kaszy gryczanej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła lub oliwy (do przyrządzenia farszu)
  • 2 łyżki masła lub oliwy (do obsmażenia ryby)
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, starając się, by zostały nie więcej niż 2 szklanki wywaru. Ugotowane grzyby odsączyć, posiekać. W wywarze ugotować kaszę gryczaną.
Karpia sprawić, pozostawiając go w całości (usunąć skrzela i oczy). Lekko posolić z zewnątrz i wewnątrz. Posiekać drobno cebulę, poddusić ją na maśle lub na oliwie, dodać posiekane grzyby. Chwilę razem smażyć, doprawiając pieprzem i solą.
Farszem z kaszy i grzybów napełnić wnętrze karpia, spiąć szpikulcami do mięsa lub zszyć brzuch ryby. Posypać rybę mąką i obsmażyć na maśle z oliwą.
Karpia przełożyć do brytfanny i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Georges Braque. Ryby i dzbanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz