- karp wagi 1-1,5 kg
- ok. 20 dag kaszy gryczanej
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła lub oliwy (do przyrządzenia farszu)
- 2 łyżki masła lub oliwy (do obsmażenia ryby)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Karpia sprawić, pozostawiając go w całości (usunąć skrzela i oczy). Lekko posolić z zewnątrz i wewnątrz. Posiekać drobno cebulę, poddusić ją na maśle lub na oliwie, dodać posiekane grzyby. Chwilę razem smażyć, doprawiając pieprzem i solą.
Farszem z kaszy i grzybów napełnić wnętrze karpia, spiąć szpikulcami do mięsa lub zszyć brzuch ryby. Posypać rybę mąką i obsmażyć na maśle z oliwą.
Karpia przełożyć do brytfanny i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Georges Braque. Ryby i dzbanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz