WYKWINTNY MAKOWIEC

ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 30 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna
masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 3 jaja
  • czubata szklanka cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • olejek rumowy
polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
Żółtka i margarynę utrzeć do białości. Cały czas ucierając, dodawać po trochu sok i skórkę otartą z cytryny oraz mąkę z proszkiem, na końcu pianę ubitą z białek. Mak sparzyć, zemleć w maszynce. Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą, wstawić do piekarnika i upiec. Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Lekko ostudzone ciasto oblać polewą.

Jolanta Frankiewicz. Makówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz