WYKWINTNY MAKOWIEC
ciasto:
- 30 dag mąki
- 30 dag cukru pudru
- 15 dag margaryny
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cytryna
masa makowa:
- 30 dag maku
- 3 jaja
- czubata szklanka cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- olejek rumowy
polewa:
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
Żółtka i margarynę utrzeć do białości. Cały czas ucierając, dodawać po trochu sok i skórkę otartą z cytryny oraz mąkę z proszkiem, na końcu pianę ubitą z białek. Mak sparzyć, zemleć w maszynce. Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą, wstawić do piekarnika i upiec. Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Lekko ostudzone ciasto oblać polewą.
Jolanta Frankiewicz. Makówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz