- 40 dag spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1/4 szklanki czarnych oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chili
- pęczek rukoli
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmaż czosnek i oliwki. Dodaj posiekane chili, skórkę oraz sok z cytryny, smaż minutę. Rukolę umyj i oczyść z ogonków. makaron wymieszaj z sosem, rukolą i parmezanem, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Radmila Hardi. Oliwki, cytryny i dzban.
Szkoda, że w Polsce oliwki tylko z puszki lub słoika. Potrawy wiele tracą w smaku.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ale ja te ze słoika i tak mogłabym jeść bez przerwy i bez opamiętania! :-)
UsuńPozdrawiam, Monik@