SPAGHETTI Z OLIWKAMI I RUKOLĄ II

  • 40 dag spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • pęczek rukoli
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmaż czosnek i oliwki. Dodaj posiekane chili, skórkę oraz sok z cytryny, smaż minutę. Rukolę umyj i oczyść z ogonków. makaron wymieszaj z sosem, rukolą i parmezanem, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Radmila Hardi. Oliwki, cytryny i dzban.

2 komentarze:

  1. Szkoda, że w Polsce oliwki tylko z puszki lub słoika. Potrawy wiele tracą w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ale ja te ze słoika i tak mogłabym jeść bez przerwy i bez opamiętania! :-)
      Pozdrawiam, Monik@

      Usuń