TORTELLINI Z PESTO

ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 4 jajka
farsz:
  • 2 czerwone cebule
  • 40 dag ricotty
  • 40 dag startego sera pecorino lub parmezanu
  • sól, pieprz
do polania:
  • 1 słoik pesto z bazylii
  • 2 łyżki oliwy
Usyp kopczyk z mąki, pośrodku zrób dołek i wbij do niego jajka. Wymieszaj widelcem, a potem wyrabiaj rękami, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Gdyby było zbyt twarde, dodaj troszeczkę letniej wody i łyżkę oliwy. Przykryj ściereczką, odłóż na pół godziny. W tym czasie zrób farsz: obierz cebulę, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 st.C. Następnie posiekaj, wymieszaj z ricottą, pecorino, solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szerokie paski. Na paskach układaj porcjami nadzienie, przykrywaj innymi paskami. Powycinaj okrągłe lub kwadratowe pierożki i dokładnie sklej brzegi. Ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź (kilka łyżek wody, w której ugotowały się pierożki, wymieszaj z pesto) i ułóż na talerzach. Polej pesto, skrop odrobiną oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz