ROLADA Z FILETÓW RYBNYCH

  • 1 kg filetów rybnych
  • 2 litry wywaru z włoszczyzny
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • łyżka margaryny
  • 6 jaj
  • pieprz, sól
Cebulę pokroić i udusić na margarynie. Filety pół godziny moczyć w mleku, następnie zemleć w maszynce z namoczoną i odciśniętą bułką oraz podsmażoną cebulą. Do masy dodać dwa surowe jaja, sól, pieprz, wymieszać. Prostokątną lnianą lub bawełnianą serwetkę posmarować masłem, wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć połowę masy, w środku - 4 ugotowane na twardo i obrane jajka. Całość przykryć pozostałą masą, uformować wałek długości ok. 30 cm, zawinąć go w serwetkę. Oba końce serwetki zawiązać sznureczkiem. Wałek włożyć do wrzącego, osolonego wywaru, gotować ok. godziny. Roladę wystudzić, rozwiązać, wyjąć z serwety, pokroić na plastry. Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem, z sosem chrzanowym i surówką z cykorii.

Marta Radziszewska. Martwa natura z martwą rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz