PSTRĄG PO POLSKU

  • 4 małe pstrągi
  • litr bulionu
  • 4 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • 1 cytryna
  • 2 pomidory
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Pstrągi sprawić, dokładnie umyć, skropić wewnątrz sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć pstrągi. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, po czym odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Jaja ugotować na twardo, ostudzić; dwa posiekać, a dwa pokroić w ćwiartki. Ostudzoną rybę wyłożyć na talerze, posypać posiekanym jajkiem i natką pietruszki, ozdobić plastrami cytryny, ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo i pomidorami. najlepiej podawać z czerwoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz