PSTRĄG PO PARYSKU

  • 4 pstrągi
  • 2 cebule
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • po łyżeczce tymianku, bazylii i natki pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia
Poszatkowane pieczarki i cebulę udusić w winie, po czym przetrzeć przez sitko i wymieszać z tartą bułką. Ryby oczyścić (nie odcinać głów, ale usunąć oczy i skrzela), napełnić wnętrze farszem pieczarkowym, spiąć, oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor. Ułożyć ryby w żaroodpornym naczyniu, posypać przyprawami, zalać śmietaną i wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać z ziemniakami puree i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz