ZUPA SELEROWA Z ORZECHAMI - pięć przemian w kuchni i w życiu -

Jesień to czas zadumy i melancholii, a także kataru i przeziębień. W chińskiej teorii 5 przemian odpowiada jej metal i smak ostry. Odpowiednio skomponowane jedzenie pomoże nam przetrwać ją w dobrym humorze i zdrowiu.

ZUPA SELEROWA Z ORZECHAMI
słodki – na patelni roztop 2 łyżki masła
ostry – dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy (około ½ pęczka), pieprz
słony – ½ łyżeczki soli, łyżeczkę bulionu wegetariańskiego w proszku.
Duś kilka minut pod przykryciem, potem dodaj:
kwaśny – 2 łyżki mąki pszennej razowej, zamieszaj
gorzki – wlej ¾ litra gorącej wody, wrzuć ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich, szczyptę kurkumy
Gotuj około 15 minut i dopraw:
słodki ½ szklanki śmietany 30%
ostry – szczyptą pieprzu
słony – 10 dag sera z niebieską pleśnią
kwaśny – sokiem z ½ cytryny
gorzki – szczyptą kurkumy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz