ŁOSOŚ PO WENECKU

  • 1 kg fileta z łososia
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag obranych ziemniaków
  • 4 łyżki mleka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 listki laurowe
ragoût:
  • 1 czerwona cebula
  • 30 dag soczewicy
  • 20 ml bulionu
  • 20 dag pomidorów pelati (z puszki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka białego wina
  • gałązka rozmarynu i tymianku
  • sól, pieprz
Zrób ragoût:soczewicę namocz (6 godzin). Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle z oliwą. Dodaj soczewicę, smaż 5 minut na małym ogniu. Wlej wino, odparuj. Dodaj pomidory z zalewą i zioła. Duś, podlewając wywarem, aż soczewica będzie miękka. Przypraw. Przygotuj rybę: cebule pokrój w plasterki, zeszklij na maśle z oliwą. Dodaj czosnek i mleko, zagotuj, włóż łososia. Duś 10 minut, włóż do innego naczynia i przykryj. Do cebuli dodaj listki laurowe i starte ziemniaki, duś, aż sos zgęstnieje. Włóż rybę, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, podawaj z soczewicą.

Marta Sznauder. Stół z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz