GNOCCHI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ

gnocchi:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
sos:
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka bazylii
Zrób gnocchi: ziemniaki obierz i ugotuj. Utłucz, wymieszaj z jakami, mąką, masłem. Wyrób, wyłóż na stolnicę, uformuj wałeczki. Pokrój je na małe kawałki. Każdy kawałek spłaszcz widelcem tak, aby odcisnęły się paski. Gotuj partiami w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Zrób sos: cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Gotuj przez chwilę, dodaj posiekaną bazylię. Przypraw solą i pieprzem. Gnocchi wymieszaj z sosem pomidorowym, posyp parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz