GNOCCHI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
sos:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka bazylii
Zrób gnocchi: ziemniaki obierz i ugotuj. Utłucz, wymieszaj z jakami, mąką, masłem. Wyrób, wyłóż na stolnicę, uformuj wałeczki. Pokrój je na małe kawałki. Każdy kawałek spłaszcz widelcem tak, aby odcisnęły się paski. Gotuj partiami w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Zrób sos: cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Gotuj przez chwilę, dodaj posiekaną bazylię. Przypraw solą i pieprzem. Gnocchi wymieszaj z sosem pomidorowym, posyp parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz