KLUSKI FRANCUSKIE

  • 10 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 5 jaj
  • sól
Utrzeć masło na pianę i - cały czas ucierając - dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym dodatkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę (kwestia gustu...), ale także drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz