KLUSECZKI PTYSIOWE

  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • sól
Zagotować pół szklanki wody z masłem, wsypać przesianą mąkę i cały czas ucierać, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, wbić jaja i ucierać kilka minut, po czym dodać żółtko, sól i dokładnie wymieszać. Przykryte ciasto zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny, aby dobrze stężało (można też przyrządzić je dużo wcześniej, ale kluseczki należy ugotować tuż przed podaniem). następnie łyżeczką formować malutkie porcje ciasta, wkładać do osolonego wrzątku i gotować pod przykryciem na dość silnym ogniu. gdy wypłyną na wierzch, odcedzić i natychmiast podawać. Są znakomitym dodatkiem do czystych zup lub mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz