DOBRA WODA
Filiżanka herbaty w ogromnej części składa się z wody, co oznacza, że jej jakość ma niesłychanie duży wpływ na smak naparu.
- Dobra woda powinna mieć niski poziom minerałów. najczęściej wytrącają się one w używanych przez dłuższy czas czajnikach, a wtedy woda może nabrać niechcianych smaków - kredowego, gorzkiego, metalicznego, a nawet słonawego.
- Dobra woda powinna być wolna od "dodatków" organicznych (np. chloru), ponieważ herbata może zrobić się mętna. Taka woda zepsuje każdą herbatę, ale szczególnie narażone są napary o delikatnym i kwiatowym charakterze - na przykład herbaty białe.
- Dobra woda powinna być dobrze natleniona. Im więcej tlenu zawiera, tym bardziej "czysta" w smaku będzie zaparzona w niej herbata. Nie używajmy więc wielokrotnie przegotowanego wrzątku, bo smak herbaty będzie płaski i mniej ciekawy.
Laura Wasilewska. Żółta herbata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz