- Dobra woda powinna mieć niski poziom minerałów. najczęściej wytrącają się one w używanych przez dłuższy czas czajnikach, a wtedy woda może nabrać niechcianych smaków - kredowego, gorzkiego, metalicznego, a nawet słonawego.
- Dobra woda powinna być wolna od "dodatków" organicznych (np. chloru), ponieważ herbata może zrobić się mętna. Taka woda zepsuje każdą herbatę, ale szczególnie narażone są napary o delikatnym i kwiatowym charakterze - na przykład herbaty białe.
- Dobra woda powinna być dobrze natleniona. Im więcej tlenu zawiera, tym bardziej "czysta" w smaku będzie zaparzona w niej herbata. Nie używajmy więc wielokrotnie przegotowanego wrzątku, bo smak herbaty będzie płaski i mniej ciekawy.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
DOBRA WODA
Filiżanka herbaty w ogromnej części składa się z wody, co oznacza, że jej jakość ma niesłychanie duży wpływ na smak naparu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz