- do jedzenia nadają się nie tylko główki cebuli, ale i szczypiorek, czyli zielone liście naziemne; jego wartość dla zdrowia jest równie wysoka
- cebulę obieramy z łupinek i kroimy bezpośrednio przed spożyciem; jeśli trochę postoi i utleni się, może powodować niemiłe dolegliwości: wzdęcia, a nawet bóle żołądka, nie wspominając o tym, że traci wiele ze swoich zdrowotnych właściwości
- posiekana cebula skropiona sokiem z cytryny traci na ostrości, ale zachowuje jędrność i kolor
- starajmy się nie mieszać cebuli z czosnkiem, bo może to spowodować przykre dolegliwości jelitowe
- cebula gotowana jest łagodna w smaku
- cebula suszona nie ma żadnej wartości leczniczej
- zapach surowej cebuli nieco złagodzimy żując po jej zjedzeniu natkę pietruszki.
Katarzyna Chodoń. Cebula.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz