ZANIM ZJESZ CEBULĘ...

  • do jedzenia nadają się nie tylko główki cebuli, ale i szczypiorek, czyli zielone liście naziemne; jego wartość dla zdrowia jest równie wysoka
  • cebulę obieramy z łupinek i kroimy bezpośrednio przed spożyciem; jeśli trochę postoi i utleni się, może powodować niemiłe dolegliwości: wzdęcia, a nawet bóle żołądka, nie wspominając o tym, że traci wiele ze swoich zdrowotnych właściwości
  • posiekana cebula skropiona sokiem z cytryny traci na ostrości, ale zachowuje jędrność i kolor
  • starajmy się nie mieszać cebuli z czosnkiem, bo może to spowodować przykre dolegliwości jelitowe
  • cebula gotowana jest łagodna w smaku
  • cebula suszona nie ma żadnej wartości leczniczej
  • zapach surowej cebuli nieco złagodzimy żując po jej zjedzeniu natkę pietruszki.


Katarzyna Chodoń. Cebula.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz