CIASTO MAŚLAK

  • 6 dag drożdży
  • niepełna szklanka mleka
  • 60 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • 20 dag masła
  • 2 torebki cukru waniliowego
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać trochę mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do misy, wlać zaczyn drożdżowy, dodać czwartą część cukru, żółtka, miękką margarynę, sól, skórkę z cytryny i dobrze wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Rozwałkowane wyłożyć na prostokątną blachę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie obłożyć kawałeczkami masła, posypać pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C, na dolną półkę wstawić rondelek z gorącą wodą, a na górną wsunąć blachę z ciastem. Piec około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz