SERNIK GOTOWANY

biszkopt:
  •  4 jajka
  • po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 35 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i, ciągle mieszając, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec (najlepiej dzień wcześniej). Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka przeznaczone na masę serową. Dodać zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko wymieszane z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i gotować, aż masa zgęstnieje i ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt (można go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z polewy lub rozpuszczonej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz