SERNIK GOTOWANY
biszkopt:
- 4 jajka
- po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1 kg białego sera
- 35 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- 15 dag masła lub margaryny
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i, ciągle mieszając, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec (najlepiej dzień wcześniej). Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka przeznaczone na masę serową. Dodać zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko wymieszane z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i gotować, aż masa zgęstnieje i ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt (można go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z polewy lub rozpuszczonej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz