BUDYŃ ZE SZPINAKU

  • 50 dag szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz
  • pieprz, sól
Szpinak gotować 2 minuty w dużej ilości osolonej wody (bez przykrycia), następnie osączyć i posiekać. Utrzeć masło z żółtkami i posiekanym czosnkiem. Namoczoną w mleku bułkę odcisnąć, przepuścić przez maszynkę i utrzeć z masą jajeczną. Z białek ubić pianę. Dodać do masy szpinak oraz pianę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć masę do formy, zamknąć, wstawić do wrzącej wody i gotować 50 minut. Podawać polany stopionym masłem.

Anna Dennis. Szpinak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz