BUDYŃ Z KAPUSTY I GRZYBÓW

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki masła
  • 1 czerstwa bułka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • pieprz, sól
Kapustę ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Grzyby opłukać i ugotować w małej ilości wody, odcedzić. Posiekaną cebulę zrumienić na łyżce tłuszczu. Przez maszynkę przepuścić namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, a także kapustę, grzyby i cebulę. Masę połączyć z masłem utartym z żółtkami, ubitą pianą, tartą bułką, pieprzem i solą, lekko wymieszać i nałożyć do formy budyniowej. Wstawić formę do garnka z wrzącą wodą i gotować 45 minut pod przykryciem. Podawać polany stopionym masłem i oprószony zrumienioną tartą bułką.

Jerzy Kapłański. Grzyby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz