BUDYŃ Z KAPUSTY I GRZYBÓW
- 1 kg kapusty białej
- 1 cebula
- 4 jajka
- 4 dag suszonych grzybów
- 4 łyżki masła
- 1 czerstwa bułka
- 6 łyżek bułki tartej
- pieprz, sól
Kapustę ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Grzyby opłukać i ugotować w małej ilości wody, odcedzić. Posiekaną cebulę zrumienić na łyżce tłuszczu. Przez maszynkę przepuścić namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, a także kapustę, grzyby i cebulę. Masę połączyć z masłem utartym z żółtkami, ubitą pianą, tartą bułką, pieprzem i solą, lekko wymieszać i nałożyć do formy budyniowej. Wstawić formę do garnka z wrzącą wodą i gotować 45 minut pod przykryciem. Podawać polany stopionym masłem i oprószony zrumienioną tartą bułką.
Jerzy Kapłański. Grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz