BUDYŃ Z PIECZAREK

  • 40 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz, sól
Na margarynie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać bardzo drobno pokrojone pieczarki, chwilę smażyć razem, a następnie osolić, dodać 2 łyżki wody i udusić. Żółtka utrzeć z masłem na gładką masę, dodać do niej tartą bułkę i śmietanę, utrzeć, a następnie dodać przestudzone pieczarki, pianę z białek i natkę. Przyprawić i delikatnie wymieszać. Gotować w formie budyniowej w wodzie pod przykryciem 50 minut. Podawać na półmisku polany masłem i posypany natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz