BUDYŃ Z RYBY

  • 1 kg filetów rybnych
  • 20 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 małe czerstwe bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki mleka
  • pieprz, sól
Włoszczyznę zalać litrem wody i ugotować. Filety rybne włożyć do wywaru i gotować 10-15 minut. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Ugotowane filety wraz bułkami i częścią włoszczyzny zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z masłem, dodać masę rybną, natkę pietruszki, sól, pieprz i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy i zamknąć pokrywę. Wstawić do kąpieli wodnej i gotować 45 minut pod przykryciem. Gotowy budyń ostrożnie wyjąć z formy, podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami i stopionym masłem albo sosem chrzanowym lub szczypiorkowym i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz