ANGIELSKA MARMOLADA I KLASYCZNE POWIDŁA

Dżem powstaje przez gotowanie owoców całych lub pokrojonych z cukrem. Od marmolady różni się tym, że zawiera całe owoce lub ich części. Zwany jest też marmoladą angielską, bo jest specjalnością angielskiej kuchni.
Powidła klasyczne przygotowuje się z dojrzałych węgierek bez dodatku cukru i jakichkolwiek przypraw. W kuchni staropolskiej powidła smażono w specjalnym kociołku, bardzo powoli, stale mieszając. Wysmażone przekładano do odpowiednich garnków i wstawiano do gorącego pieca piekarskiego, by na ich powierzchni wytworzyła się skorupka. Powidła te można było przechowywać 2-3 lata. Powidła dodaje się do bigosu, przekłada nimi ciasta, smaruje naleśniki, nadziewa pierożki, smaruje chleb.

Bajki z mchu i paproci. Jak Gwiazdeczka zjadła jagodowe powidła...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz