KIWI

Owoce kiwi z wyglądu są niepozorne. Cienka, włochata, brązowa skóreczka skrywa soczysty, lekko kwaskowaty, o miłym smaku miąższ, w ładnym, zielonym kolorze z czarnymi pesteczkami, które się zjada. owoc jest dojrzały, gdy lekko naciskając skórkę czujemy, że ugina się. Owoce niedojrzałe nie są smaczne, ale wystarczy włożyć je do woreczka z jabłkami, a szybko dojrzeją. Stanowią doskonały dodatek do przekąsek, sałatek, deserów, do dekoracji ciast i lodów, do garnirowania mięs i ryb. Świetne są na surowo i wystarczy umyty owoc przekroić wszerz na połówki i łyżeczką wyjadać miąższ albo pokroić na plasterki, skropić likierem i ... smacznego! Istotną zaletą owoców kiwi jest ich niska zawartość kaloryczna. Doskonały deser dla tych, którzy chcą schudnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz