MAZUREK MARMUREK

  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka z czubem cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła (do wysmarowania blaszki)
  • 1 łyżka tartej bułki (do wysypania blaszki)
  • konfitura lub cukier puder (do dekoracji)
Blaszkę wielkości 25x30 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Jajka, cukier, szczyptę soli utrzeć mikserem, dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać roztopione masło i wymieszać, już nie ucierając.
Wylać połowę ciasta na blaszkę, do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać. Wlewać ciemne ciasto do blaszki na jasne, robiąc kółka czy jakiekolwiek wzorki. Upiec w temperaturze 180 st. C. Kiedy ciasto stanie się złociste - jest gotowe. Można je przybrać konfiturą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz