O PRZECHOWYWANIU JABŁEK

Do przechowywania wybieramy późne odmiany. Duże, dojrzałe jabłka przebieramy i układamy w drewnianych skrzynkach, wyparzonych wrzątkiem i wysuszonych. Na dnie skrzynki układamy ostrużyny z liściastego drzewa albo wysuszony mech. Jabłka układamy w rzędach. Niektóre odmiany można układać w woreczkach foliowych, pakowanych potem do skrzynek. W każdym woreczku mieścimy 1,5-2 kg jabłek. Skrzynki przechowujemy w chłodnym miejscu, które łatwo przewietrzyć. Przed złożeniem do piwnicy jabłek trzeba z pomieszczenia usunąć wszystko, co grozi zakażeniem owoców (ogniska pleśni itp.), a ściany dobrze jest wybielić wapnem z dodatkiem środka dezynfekującego. Jabłko zimowe dobrze przechowuje się w temperaturze 1-2 st.C.

Władysław Ślewiński. Góralka z jabłkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz