SZARLOTKA WEDŁUG "PRAKTYCZNEGO KUCHARZA WARSZAWSKIEGO"

  •  4 winne jabłka
  • 4 duże śliwki
  • 2 brzoskwinie
  • 2 duże gruszki
  • pół szklanki rodzynek
  • spora szczypta cynamonu
  • 4-5 łyżek cukru
  • kieliszek wytrawnego wina
  • ok. połowy paczki gotowego ciasta francuskiego
  • pół łyżeczki masła (do posmarowania żaroodpornego półmiska)
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, gruszki, śliwki i brzoskwinie po usunięciu pestek również pokroić na niewielkie cząstki.
Owoce układać warstwami: najpierw jabłka, posypane lekko cukrem i cynamonem oraz rodzynkami, następnie gruszki, sliwki i brzoskwinie - każdą warstwę posypywać niewielką ilością cukru i rodzynkami. Ułożone owoce można polać winem, choć nie jest to konieczne. Półmisek przykryć dokładnie ciastem francuskim. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zrumienić.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz