- 4 winne jabłka
- 4 duże śliwki
- 2 brzoskwinie
- 2 duże gruszki
- pół szklanki rodzynek
- spora szczypta cynamonu
- 4-5 łyżek cukru
- kieliszek wytrawnego wina
- ok. połowy paczki gotowego ciasta francuskiego
- pół łyżeczki masła (do posmarowania żaroodpornego półmiska)
Owoce układać warstwami: najpierw jabłka, posypane lekko cukrem i cynamonem oraz rodzynkami, następnie gruszki, sliwki i brzoskwinie - każdą warstwę posypywać niewielką ilością cukru i rodzynkami. Ułożone owoce można polać winem, choć nie jest to konieczne. Półmisek przykryć dokładnie ciastem francuskim. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zrumienić.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz