KALAFIOR Z TARTĄ BUŁKĄ I CZOSNKIEM

  • średni kalafior
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • spora szczypta ostrej papryki lub pół suszonej ostrej papryczki peperoncino
  • sól, cukier
Kalafior podzielić na małe kawałki, zalać zimną wodą i zagotować, po czym odlać wodę i wlać do kalafiora osobno zagotowaną wrzącą wodę, dodać sól i cukier do smaku. Ugotować na wpół miękko, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, dodać tartą bułkę, chwilę podsmażać, dodać kalafiora i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną papryczkę lub sporą szczyptę mielonej ostrej papryki. Potrawę wymieszać i podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz