CEBULE FASZEROWANE

  • 4 duże cebule (mogą być białe, tzw. słodkie)
  • 15 dag pieczarek
  • 4 łyżeczki tartej bułki
  • 3 łyżki masła
  • sól, szczypta cukru
  • pieprz
Cebule obrać z wierzchnich liści i obgotowywać przez 5 minut we wrzącej wodzie. Po wyjęciu i ostudzeniu odkroić wierzch (od strony przeciwnej korzonkom) i wydrążyć, tworząc w ten sposób jakby miseczkę. Usunięte z wnętrza części cebuli drobno posiekać. Pokroić też drobno pieczarki. Na suchej patelni zarumienić tartą bułkę, dodać łyżkę masła. Na łyżce masła podsmażyć, nie rumieniąc, masę cebulowo-pieczarkową, a następnie wymieszać ją z tartą bułką z masłem. napełnić cebulowe miseczki farszem, ustawić je w brytfannie na rozpuszczonej łyżce masła, dodać pół szklanki wody, okryć pokrywką i dusić, aż będą zupełnie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz