CZY BÓB MA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE?

Medycyna ludowa zaleca ugotowane i przetarte przez sito ziarna bobu jako dobry środek ściągający i przeciwzapalny przy biegunkach.
Nalewki i odwary ziaren bobu stanowią dobry środek kosmetyczny do pielęgnacji skóry twarzy.
Prawdopodobnie wyciąg z bobu może być używany jako lek przeciwko chorobie Parkinsona.
Młody bób najczęściej jadamy gotowany w osolonej wodzie. Jest smaczniejszy po obraniu ze skórki, polany masełkiem.
Posmakujmy bobu duszonego:
3 szklanki bobu ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać sól. Odcedzić, obrać ze skórki, przełożyć do rondla, podlać roztopionym masłem, 3 łyżkami keczupu, kilka minut dusić pod przykryciem. Przed podaniem doprawić jeszcze solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz