JABŁKA KWASZONE

Do kwaszenia jabłek najlepsze są antonówki. Myjemy je i warstwami układamy w naczyniu wymytym i wyparzonym (beczułka lub garnek kamienny). Dno naczynia wykładamy umytymi liśćmi czarnej porzeczki i wiśni. Każdą warstwę jabłek, które układamy dość ciasno, przekładamy takimi liśćmi. Kiedy naczynie jest napełnione - całość zalewamy roztworem; jeśli będziemy kwasić około 10 kg jabłek, to potrzebna będzie zalewa z 5 litrów zagotowanej i wystudzonej wody z dodatkiem 20-25 dag cukru i 20-30 dag soli. Wypełniony garnek zamykamy denkiem drewnianym (z drzewa liściastego) albo talerzem i obciążamy. Garnek z jabłkami przez 30 dni trzymamy w temperaturze pokojowej. Jeśli po burzliwej fermentacji zalewa opadnie, trzeba ją uzupełnić.

Giorgio Lucchesi. Jabłka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz