·
8 karczochów
·
liście mięty
·
5 dag tartej
bułko
·
1 cytryna
·
1 ząbek czosnku
·
oliwa z oliwek
extra vergine
·
sól, pieprz
Zdrewniałe liście usunąć. Czubki
pozostałych ściąć i skropić sokiem z cytryny by karczoch nie ciemniał. Wykroić
zbędne liście wewnętrzne i wyrównać dno. Liście mięty, posiekany czosnek, tartą
bułkę, sól i świeżo zmielony pieprz polać 5 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszać.
Tym farszem napełnić „ kubeczki” z karczochów. W naczyniu żaroodpornym ustawiać
karczochy obok siebie. Dolać łyżkę wazową wody, przykryć naczynie pergaminem i
pokrywą. Piec 60 minut w temperaturze 250°C. Podawać na gorąco lub jako zimną
przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz