KARCZOCHY PO RZYMSKU

·        8 karczochów
·        liście mięty
·        5 dag tartej bułko
·        1 cytryna
·        1 ząbek czosnku
·        oliwa z oliwek extra vergine
·        sól, pieprz
Zdrewniałe liście usunąć. Czubki pozostałych ściąć i skropić sokiem z cytryny by karczoch nie ciemniał. Wykroić zbędne liście wewnętrzne i wyrównać dno. Liście mięty, posiekany czosnek, tartą bułkę, sól i świeżo zmielony pieprz polać 5 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszać. Tym farszem napełnić „ kubeczki” z karczochów. W naczyniu żaroodpornym ustawiać karczochy obok siebie. Dolać łyżkę wazową wody, przykryć naczynie pergaminem i pokrywą. Piec 60 minut w temperaturze 250°C. Podawać na gorąco lub jako zimną przystawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz