KARCZOCHY DUSZONE Z WARZYWAMI

·        4 młode karczochy
·        8 papryk (2 zielone, 2 czerwone, 2 żółte, 2 pomarańczowe)
·        1 duża czerwona cebula
·        1 cukinia
·        2 bakłażany
·        sól, pieprz
·        olej do smażenia
·        2 łyżki soku z cytryny
·        1 zmiażdżony ząbek czosnku
·        ¼ szklanki oliwy z oliwek
·        2 łyżki octu balsamicznego
·        1 łyżka posiekanych listków oregano
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 20 minut. Robimy sos winegret z podanych składników. Umyte i oczyszczone z nasion papryki kroimy w szerokie pasy i smażymy partiami na niewielkiej ilości oleju. Bakłażany płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wraz z cukinią kroimy je w pasy i również smażymy. Na oleju smażymy także wstępnie przygotowane i przekrojone na pół karczochy (bez łodyg), a potem pokrojoną w szerokie piórka cebulę. Warzywa wkładamy do szerokiego rondla, solimy, pieprzymy, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut. Podajemy z pieczywem, polane sosem.

Luis Melendez. Martwa natura z karczochami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz