·
4 młode
karczochy
·
8 papryk (2
zielone, 2 czerwone, 2 żółte, 2 pomarańczowe)
·
1 duża czerwona
cebula
·
1 cukinia
·
2 bakłażany
·
sól, pieprz
·
olej do smażenia
·
2 łyżki soku z
cytryny
·
1 zmiażdżony
ząbek czosnku
·
¼ szklanki oliwy
z oliwek
·
2 łyżki octu
balsamicznego
·
1 łyżka
posiekanych listków oregano
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i
odstawiamy na 20 minut. Robimy sos winegret z podanych składników. Umyte i
oczyszczone z nasion papryki kroimy w szerokie pasy i smażymy partiami na
niewielkiej ilości oleju. Bakłażany płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Wraz z cukinią kroimy je w pasy i również smażymy. Na oleju smażymy także
wstępnie przygotowane i przekrojone na pół karczochy (bez łodyg), a potem pokrojoną
w szerokie piórka cebulę. Warzywa wkładamy do szerokiego rondla, solimy,
pieprzymy, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut. Podajemy z pieczywem,
polane sosem.
Luis Melendez. Martwa natura z karczochami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz