KALAFIOR Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

·        50 dag kalafiora
·        cebula
·        50 dag pieczarek
·        2 ząbki czosnku
·        5-6 łyżek śmietany
·        3 łyżki masła
·        2 łyżki mąki
·        2 szklanki bulionu warzywnego
·        3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
·        2 łyżki posiekanej natki pietruszki
·        bułka tarta
·        sól, pieprz
·        tłuszcz do formy
Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo. Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć na tłuszczu, połączyć z obraną i posiekaną cebulą podsmażoną na łyżce masła. W natłuszczonej i posypanej bułką tartą formie ułożyć na przemian kalafior i pieczarki. Resztę masła roztopić, dodać mąkę i przysmażyć na jasny kolor. Zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i cały czas mieszając, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę i zmiażdżony czosnek. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać nim kalafior z pieczarkami. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200°C. Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz