·
50 dag kalafiora
·
cebula
·
50 dag pieczarek
·
2 ząbki czosnku
·
5-6 łyżek śmietany
·
3 łyżki masła
·
2 łyżki mąki
·
2 szklanki bulionu warzywnego
·
3-4 łyżki koncentratu
pomidorowego
·
2 łyżki posiekanej natki
pietruszki
·
bułka tarta
·
sól, pieprz
·
tłuszcz do formy
Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku
i ugotować na półtwardo. Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć na tłuszczu,
połączyć z obraną i posiekaną cebulą podsmażoną na łyżce masła. W natłuszczonej
i posypanej bułką tartą formie ułożyć na przemian kalafior i pieczarki. Resztę
masła roztopić, dodać mąkę i przysmażyć na jasny kolor. Zasmażkę wymieszać z
zimnym bulionem i cały czas mieszając, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy,
śmietanę i zmiażdżony czosnek. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać nim
kalafior z pieczarkami. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200°C. Posypać
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz