KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM I KUKURYDZĄ

·        4 filiżanki kalafiora
·        4 łyżeczki masła
·        2 ząbki czosnku
·        2 łyżki mąki
·        pół łyżeczki soli
·        szczypta pieprzu Cayenne
·        2 filiżanki mleka 1%
·        0,12 sera cheddar
·        2 łyżki posiekanej pietruszki
·        2 ząbki czosnku
·        1 filiżanka kukurydzy
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować i odłożyć. W głębokim rondlu rozpuścić masło, dodać wyciśnięty czosnek i na małym ogniu podgrzewać minutę. Dodać mąkę, sól i cayenne. Stopniowo dodawać mleko, mieszając cały czas dopóki sos będzie gładki (doprowadzić do wrzenia i odstawić). Ewentualnie doprawić. Wmieszać 3/4 sera, całą kukurydzę (mrożoną, ugotowaną i osuszoną) i pietruszkę. Poukładać kalafiora w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać wierzch pozostałym serem. Podgrzać piec do 175°C. Piec aż wierzch będzie lekko zarumieniony i z bąbelkami, około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz