·
4 filiżanki kalafiora
·
4 łyżeczki masła
·
2 ząbki czosnku
·
2 łyżki mąki
·
pół łyżeczki soli
·
szczypta pieprzu Cayenne
·
2 filiżanki mleka 1%
·
0,12 sera cheddar
·
2 łyżki posiekanej pietruszki
·
2 ząbki czosnku
·
1 filiżanka kukurydzy
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować i odłożyć. W
głębokim rondlu rozpuścić masło, dodać wyciśnięty czosnek i na małym ogniu
podgrzewać minutę. Dodać mąkę, sól i cayenne. Stopniowo dodawać mleko,
mieszając cały czas dopóki sos będzie gładki (doprowadzić do wrzenia i
odstawić). Ewentualnie doprawić. Wmieszać 3/4 sera, całą kukurydzę (mrożoną,
ugotowaną i osuszoną) i pietruszkę. Poukładać kalafiora w naczyniu
żaroodpornym. Polać sosem i posypać wierzch pozostałym serem. Podgrzać piec do
175°C. Piec aż wierzch będzie lekko zarumieniony i z bąbelkami, około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz