- 70-75 dag żurawin świeżych lub mrożonych (ale nie rozmrożonych)
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 szklanka wody
Wymieszaj wszystkie składniki w rondlu o grubym dnie. zagotuj, mieszając, zmniejsz ogień i podgrzewaj jakieś 20 minut, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmij z ognia i zmiksuj - niezbyt dokładnie - w blenderze. Dokładnie umyte i wygotowane, jeszcze gorące słoiczki napełnij dżemem, od razu szczelnie zakręć, wstaw do gorącej wody (powinna sięgać do połowy wysokości słoiczków). Gotuj na mocnym ogniu przez 5 minut. Wyjmij, ustaw dnem do góry, pozostaw na dobę do ostygnięcia, a potem wstaw do piwnicy lub do spiżarni. Po otwarciu słoiczka koniecznie przechowuj dżem w lodówce.
Abbey Ryan. Martwa natura ze srebrnym dzbankiem, klementynką i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz