BROKUŁY W SŁONECZNIKOWYM SOSIE

·        ½ szklanki ziaren słonecznika
·        1 łyżka masła
·        2 brokuły
·        1 pęczek koperku
·        ¾ szklanki kwaśnej śmietany
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Połowę zmiel w elektrycznym młynku na proszek. Brokuły umyj dokładnie i pokrój na niewielkie różyczki. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Powinny być jędrne. Na parze brokuły gotują się bardzo szybko, nie dłużej niż 6-8 minut. Na patelni rozpuść masło, a kiedy się zrumieni, dodaj zmielone ziarna. Wymieszaj dokładnie, zalej śmietaną i pogotuj jeszcze chwileczkę. Uważaj, żeby śmietana się nie zwarzyła. Tak przygotowanym sosem polej gorące brokuły i posyp je całymi ziarnami i posiekanym koperkiem. Brokuły w słonecznikowym sosie podawaj na obiad z surówką, ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz