·
½ szklanki ziaren słonecznika
·
1 łyżka masła
·
2 brokuły
·
1 pęczek koperku
·
¾ szklanki kwaśnej śmietany
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego
koloru. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Połowę
zmiel w elektrycznym młynku na proszek. Brokuły umyj dokładnie i pokrój na
niewielkie różyczki. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Powinny być
jędrne. Na parze brokuły gotują się bardzo szybko, nie dłużej niż 6-8 minut. Na
patelni rozpuść masło, a kiedy się zrumieni, dodaj zmielone ziarna. Wymieszaj
dokładnie, zalej śmietaną i pogotuj jeszcze chwileczkę. Uważaj, żeby śmietana
się nie zwarzyła. Tak przygotowanym sosem polej gorące brokuły i posyp je
całymi ziarnami i posiekanym koperkiem. Brokuły w słonecznikowym sosie podawaj
na obiad z surówką, ziemniakami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz