BAKŁAŻANY W SOSIE JOGURTOWYM

·        4 średnie bakłażany
·        1,5 szklanki jogurtu naturalnego
·        ½ szklanki oliwek
·        2 łyżki oliwy z oliwek
·        1 łyżeczka mielonej kolendry
·        1 łyżeczka pieprzu
·        1 cytryna
·        3 łyżki posiekanej natki
·        szczypta chili
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, posyp obficie solą i zostaw na godzinę. W ten sposób pozbawisz je solaniny która jest przyczyną gorzkiego smaku i potrafi być szkodliwa. Następne opłucz je wodą, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj oliwą i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz w piekarniku (200°C) około 25 minut, aż staną się miękkie, wyjmij, odstaw. Gdy przestygną, ostrym nożem pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni na reszcie oliwy przez 3 minuty smaż przyprawy i drobno posiekane oliwki. Dodaj bakłażan i smaż następne 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, sól, szczyptę cukru i sok z cytryny do smaku, posyp natką. Podawaj z makaronem lub kaszą gryczaną. Możesz też zrobić pastę do smarowania tostów. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki, pokrój, usmaż z oliwkami, dokładnie zmiksuj na puree i dodaj pozostałe składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz