·
4 średnie bakłażany
·
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
·
½ szklanki oliwek
·
2 łyżki oliwy z oliwek
·
1 łyżeczka mielonej kolendry
·
1 łyżeczka pieprzu
·
1 cytryna
·
3 łyżki posiekanej natki
·
szczypta chili
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, posyp obficie solą i
zostaw na godzinę. W ten sposób pozbawisz je solaniny która jest przyczyną
gorzkiego smaku i potrafi być szkodliwa. Następne opłucz je wodą, dokładnie
osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj oliwą i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Piecz w piekarniku (200°C) około 25 minut, aż staną się miękkie, wyjmij,
odstaw. Gdy przestygną, ostrym nożem pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni na reszcie
oliwy przez 3 minuty smaż przyprawy i drobno posiekane oliwki. Dodaj bakłażan i
smaż następne 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, sól, szczyptę cukru i
sok z cytryny do smaku, posyp natką. Podawaj z makaronem lub kaszą gryczaną.
Możesz też zrobić pastę do smarowania tostów. Po upieczeniu oddziel miąższ od
skórki, pokrój, usmaż z oliwkami, dokładnie zmiksuj na puree i dodaj pozostałe
składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz