TORT CYNAMONOWY

  • 22 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 dag masła
masa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 5 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
dekoracja:
  • świeże owoce (np. truskawki)
  • kakao lub czekolada w proszku przyprawione cynamonem
Utrzyj masło z cukrem na jednolitą puszystą masę. Wbij jajko, ucieraj dalej aż powstanie gładki krem. Po łyżce wsypuj mąkę wymieszaną z cynamonem, mieszając łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty. Na pergaminie narysuj 8 krążków o średnicy 20 cm. Każdy wypełnij ciastem równo je rozsmarowując. Piecz na złoty kolor w temperaturze 180 st.C. Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem pudrem, wymieszaj z imbirem. Masą przełóż krążki ciasta, leciutko dociśnij. Wierz także posmaruj masą, posyp kako lub czekoladą i udekoruj truskawkami.
 (przepis: Konrad Wesołowski z restauracji Smaki Warszawy).

John Frederick Peto. Martwa natura z ciastem i serwisem do herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz