TORT CYNAMONOWY
- 22 dag mąki
- 12 dag cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 dag masła
masa:
- 500 ml śmietany 36%
- 5 dag cukru pudru
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
dekoracja:
- świeże owoce (np. truskawki)
- kakao lub czekolada w proszku przyprawione cynamonem
Utrzyj masło z cukrem na jednolitą puszystą masę. Wbij jajko, ucieraj dalej aż powstanie gładki krem. Po łyżce wsypuj mąkę wymieszaną z cynamonem, mieszając łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty. Na pergaminie narysuj 8 krążków o średnicy 20 cm. Każdy wypełnij ciastem równo je rozsmarowując. Piecz na złoty kolor w temperaturze 180 st.C. Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem pudrem, wymieszaj z imbirem. Masą przełóż krążki ciasta, leciutko dociśnij. Wierz także posmaruj masą, posyp kako lub czekoladą i udekoruj truskawkami.
(przepis: Konrad Wesołowski z restauracji Smaki Warszawy).
John Frederick Peto. Martwa natura z ciastem i serwisem do herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz