SZKOŁA CIERPLIWOŚCI, czyli herbata w Libii

Metoda przygotowywania herbaty w Libii jest niespotykana nigdzie indziej na świecie.
Do czajniczka o pojemności około 4 filiżanek, wypełnionego w części wrzątkiem, wsypać 5-8 łyżeczek herbaty, 2 filiżanki cukru (tak, tak!) i gotować w "nieskończoność", tzn. 20-30- minut.
Libijską herbatę podaje się na srebrnej, grawerowanej tacy, na której znajduje się "szklanka testowa", kilka małych szklaneczek i tyle samo dużych szklanek wypełnionych wodą. Kiedy zapadnie decyzja, że herbata jest wystarczająco "ugotowana", jedna z kobiet wlewa odrobinę do szklanki testowej i unosi, sprawdzając jej "aurę", czyli barwę i konsystencję. Jeśli napar nie spełnia jeszcze kryteriów "prawdziwej" herbaty, trafia z powrotem do czajnika, w którym jest dalej warzony. A goście? Co z gośćmi, którzy przyszli z wizytą? Cóż, czekając na kolejny (oby udany) test, ćwiczą się w trudnej sztuce cierpliwości...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz