SANDACZ FASZEROWANY
- 2 filety z sandacza (po 20 dag)
- 1 ugotowana marchew
- kawałek ugotowanego selera
- 2 kromki chałki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- kwaśna śmietana
- po kilka listków różnych rodzajów sałaty
- sól, pieprz
sos ziołowy:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyzki octu winnego (białego)
przyprawy;
- roztary czosnek, oregano, bazylia, tymianek, koperek
Z jednego fileta zdejmij skórę (nie wyrzucaj jej). Mięso zmiel trzykrotnie, do ostatniego mielenia dodaj chałkę, marchew i selera. Wbij jajko, dodaj koperek, posól i popieprz, wrób na gładką masę. Drugi filet z sandacza rozetnij poziomo wzdłuż i rozłóż jak książkę. Pod część mięsa bez skóry podłuż skórę z poprzedniego fileta. Na przygotowany płat ryby nałóż farsz. Ostrożnie zroluj i zawiń w folię aluminiową. Ułóz w formie, wstaw do kąpieli wodnej, gotuj 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st.C. Składniki sosu ziołowego wnegret wymieszaj w słoiczku lub shakerze, polej sałatę. Na talerz wylej parę łyżek śmietany, na wierzchu ułóż plastry ostudzonego sandacza. Podawaj z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz