SANDACZ FASZEROWANY

  • 2 filety z sandacza (po 20 dag)
  • 1 ugotowana marchew
  • kawałek ugotowanego selera
  • 2 kromki chałki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • kwaśna śmietana
  • po kilka listków różnych rodzajów sałaty
  • sól, pieprz
sos ziołowy:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyzki octu winnego (białego)
przyprawy;
  • roztary czosnek, oregano, bazylia, tymianek, koperek
Z jednego fileta zdejmij skórę (nie wyrzucaj jej). Mięso zmiel trzykrotnie, do ostatniego mielenia dodaj chałkę, marchew i selera. Wbij jajko, dodaj koperek, posól i popieprz, wrób na gładką masę. Drugi filet z sandacza rozetnij poziomo wzdłuż i rozłóż jak książkę. Pod część mięsa bez skóry podłuż skórę z poprzedniego fileta. Na przygotowany płat ryby nałóż farsz. Ostrożnie zroluj i zawiń w folię aluminiową. Ułóz w formie, wstaw do kąpieli wodnej, gotuj 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st.C. Składniki sosu ziołowego wnegret wymieszaj w słoiczku lub shakerze, polej sałatę. Na talerz wylej parę łyżek śmietany, na wierzchu ułóż plastry ostudzonego sandacza. Podawaj z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz