PIWNE BUŁECZKI Z KMINKEM

  • 25 dag pszennej mąki razowej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 7 dag startego żółtego sera (np. ementalera)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 litra piwa pszenicznego (weissbier)
  • 1 łyżka mleka
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem, ziołami, kminkiem i solą. Wlej piwo i zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Ulep z niego wałek i pokrój na 5-6 kawałków, z każdego uformuj bułkę i natnij ją na krzyż. Posmaruj mlekiem, ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, wsuń do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 st.C, piecz około 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz