PALUSZKI Z KMINKIEM

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 5 dag smalcu
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • masło do formy
  • sól
  • 2 łyżeczki kminku
Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj w miseczce z ciepłym mlekiem, pozostaw na chwilę, aby zaczęły "pracować". Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka. Mąkę posiekaj ze smalcem, dodaj połowę kminku i żółtko, posól i szybko zagnieć. Wlej wyrośnięte drożdże, wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrosnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wytnij paluszki. Ułóż je na natłuszczonej blasze i posmaruj po wierzchu lekko ubitym białkiem. Posyp resztą kminku i piecz na złoty kolor w temperaturze 180 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz