MASŁO ZIOŁOWE

  • masło
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekane zioła (pietruszka, bazylia, szałwia, koperek, rzeżucha)
  • czosnek
  • kurkuma
Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po kropli łyżkę so­ku z cytryny, a na­stępnie sól i pieprz oraz drobno posieka­ne zioła (do wyboru): natkę pietruszki, ba­zylię, szałwię, kope­rek, rzeżuchę. Gotowe masło for­mujemy np. w rulon, zawijamy w papier i wkładamy do lo­dówki. Ziołowym masłem smarujemy grzanki z bagietki.  Można dodać jeszcze posiekany ząbek czosnku (lub przeciśnięty przez praskę, jak kto lubi) oraz trochę kurkumy, ma ładny kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz