- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 karp (ok. 1,80 kg)
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cebule
- 6 pieczarek
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Farsz: bulion rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyć z mlekiem. Bułki namoczyć w mleku z bulionem. Cebule i pieczarki oczyścić. Pieczarki pokroić w plastry, poddusić na patelni na 1 łyżce masła. Namoczoną bułkę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Do farszu dodać pieczarki, jajka i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać w dzwonka ryby. W wysmarowaniu naczynia do zapiekania ułożyć porcje ryby. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać w temperaturze 180 st.C około 30 minut.
Anna Holewińska-Żako. Ryba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz