KARP FASZEROWANY PIECZONY

(6 porcji)
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 karp (ok. 1,80 kg)
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Rybę oczyścić, nie rozcinać brzucha, odciąć głowę i wypatroszyć przez powstały otwór. Rybę umyć i pokroić w dzwonka o szerokości 3 cm.
Farsz: bulion rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyć z mlekiem. Bułki namoczyć w mleku z bulionem. Cebule i pieczarki oczyścić. Pieczarki pokroić w plastry, poddusić na patelni na 1 łyżce masła. Namoczoną bułkę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Do farszu dodać pieczarki, jajka i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać w dzwonka ryby. W wysmarowaniu naczynia do zapiekania ułożyć porcje ryby. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać w temperaturze 180 st.C około 30 minut.
Anna Holewińska-Żako. Ryba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz