KABACZKI FASZEROWANE JABŁKAMI

Z tych składników zrobisz też jarski gulasz - wystarczy udusić kabaczki z jabłkami, curry i cebulą.
  • 6 łyżek masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1,5 łyżki curry
  • 2 zielone jabłka (obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w kosteczkę)
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin
  • 2 spore kabaczki lub 8 niezbyt dużych patisonów
Dokładnie umyj kabaczki (lub patisony). Kabaczki przekrój wszerz na 3 części każdy, z patisonów zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ ze środka, pozostawiając około jednego lub półtora centymetra przy brzegach.  Patisony obgotuj na parze lub w niedurzej ilości wody (około 15 min). Ostrożnie wyjmij i osącz. Kabaczków nie gotuj. Roztop w rondlu łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj wydrążony i posiekany miąższ z kabaczków (lub patisonów) i smaż 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Oprósz łyżką curry, mieszając, podgrzewaj minutę. Dodaj jabłka, sok jabłkowy i rodzynki, gotuj, aż odparuje cały płyn. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Roztop pozostałe masło, wsyp resztę curry, podgrzewaj około minuty. Przygotowane masło wlej do miseczki. Częścią tego masła posmaruj dwie blachy, ułóż na nich kabaczki (lub patisony). Oprósz solą i pieprzem, napełnij farszem, skrop (farsz i warzywa) masłem curry. Piecz 40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz