RZODKIEWKA

 
B. Gołojuch. Rzodkiewki
Rzodkiewka, bliska krewna rzodkwi, pochodzi z dalekich Chin. Najlepsze i najzdrowsze są rzodkiewki spożywane w stanie surowym. Jeśli chcemy, by nasz organizm przyswoił sobie wszystkie jej cenne składniki, należy żuć ją bardzo dokładnie. Rzodkiewka nie tuczy. Zawiera wiele witamin i cennych związków mineralnych. Szczególnie dużo rzodkiewek powinna jeść młodzież w okresie dojrzewania i przed egzaminami, bo ma ona właściwości rozjaśniania myśli i poprawiania pamięci. Rzodkiewka nadaje się do przyrządzania wiosennych surówek z twarożkiem, śmietaną i zieleniną. Można ją także przyrządzić na ciepło. Smaczna jest odmiana czerwona (dość ostra), białoczerwona (łagodna), specyficzny smak  ma rzodkiewka białe sople.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz