MAKARON Z JABŁKAMI

  • 25 dag makaronu (np. wstążek)
  • 50 dag naturalnego twarożku
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 10-12 dag stopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 lekko ubite jajka
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 2 kwaskowate jabłka (obrane i pokrojone w cienkie cząstki)
  • sól, cynamon
  • nieco olejku waniliowego
  • masło do formy
  • kwaśna śmietana
  • świeże owoce (najlepiej jagodowe)
Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Ugotuj makaron al dente, osącz na sitku, wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. Na końcu dodaj wanilię. Mieszaninę przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy, piecz 40 minut bez przykrywki. Potem przykryj kawałkiem folii aluminiowej i piecz jeszcze 20 minut. Przestudź i pokrój na porcje. Podawaj z kwaśną śmietaną i owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz